Fyra finlandssvenska böcker

Snart är det här året slut (okej om två månader, men ändå) och jag har inte nått mitt läsmål i år. Jag känner att jag är en som läser mycket, men ändå är antalet lästa böcker skrämmande lågt just nu. Studier, netflix och sociala medier tar helt enkelt mer utrymme i vardagen än mitt läsande. Jag hoppas det här är något tillfälligt och att jag efter att jag krystat ut min avhandling igen kan läsa skönlitterärt utan att känna skuldkänslor.

Jag får välbehag av att köpa och äga böcker, av att dyka in i den fiktiva världen för en stund. Listan på böcker jag vill läsa blir bara längre och längre. Och jag har nu bestämt mig för att satsa på den finlandssvenska skönlitteraturen. Det finns så många lovande verk och man vill ju understöda finlandssvenska författare. Böcker jag gärna läser:

livet-patriarkatet-683x1024

http://litteratur.sets.fi/bok/livet-patriarkatet/

Livet & Patriarkatet av Peppe Öhman. Den här boken är ju en självklarhet. Ett så viktigt tema som dessutom känns oerhört aktuellt i och med min avhandling.

 

9789515240040-1-707x1024.jpg

http://litteratur.sets.fi/forfattare/eva-frantz/

Sommarön av Eva Franz. Det roliga är att jag, min bror Sebbe och Daniel för prick ett år sedan skrev en deckare med exakt samma tema. I jämnt en månad satt vi alla på varsitt håll och fyllde i en google docs-fil som till slut förvandlades till en kort roman (120 A4-sidor) som vi gav till min mammas som 60-års gåva. Boken utspelade sig i Porkala. På en holme. Det skedde ett mord. Det var många människor inblandade. Det vill säga ett väldigt likadant tema. Men det är inte den enda orsaken till varför jag gärna läser den här boken. Jag tycker den verkar spännande och dessutom har den ett väldigt snyggt omslag. Pluspoäng för det!

 

Elden-leende-2.jpg

https://www.forlaget.com/bocker/elden-leende/

Elden leende av Henrika Ringbom. Den här hade jag aldrig förut hört om, men den fäste min uppmärksamhet på Förlagets avdelning på bokmässan. Igen: snyggt omslag! Och intrigen tilltalar mig på något sätt. Dessutom tycker jag om böcker som har något med resande att göra.

 

intransit-1.jpg

https://www.forlaget.com/bocker/in-transit/

In transit av Hannele Mikaela Taivassalo. Den här har fått mycket uppmärksamhet åtminstone inom den finlandssvenska bloggkretsen. Bland annat den här texten på baksidan får mig att vilja läsa den: “Det är en berättelse om att ständigt vara en främling, var man än är, men också om att vara hemma överallt.”

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s