Ett veckoslut i Tartu

IMG_2739

En fredagsmorgon i oktober tog Daniel och jag färjan över till Tallinn. Väl framme hoppade vi på en buss som tog oss till Tartu där vi skulle tillbringa vårt veckoslut.

IMG_2742

Det går två olika bussar från Tallinn till Tartu. Den ena kallar vi Sovjetbussen och den andra heter Lux Express. Från namnen kan man redan ana hur stor kontrast det är på dessa två. Och ni kan också gissa vilken som redan var fullsatt och vilken vi sedan var tvungna att ta. Men med Ted och Kaj i öronen och ett roligt veckoslut framför oss blev färden helt uthärdlig.

IMG_2743

IMG_2744

Bussresan tog ovanligt länge, så vi var ganska sent framme. Men när vi kommit fram blev vi direkt bjudna på varsin öl och sedan begav vi oss till en mysig och bra restaurang, och senare ännu till en bar. Följande dag blev det crêpes till lunch och en promenad genom staden. Daniel hade aldrig varit där förut.

IMG_2721

IMG_2758

IMG_2761

IMG_2771

IMG_2773

IMG_2788

IMG_2801

I någon avlägsen park i ena ändan av staden hittade pojkarna en megagunga och så gungade de så hårt att de blev lite rädda.

IMG_2821

Det här kunde lätt vara ett hus designat av ett barn. Kanske Pippi Långstrump eller liknande.

IMG_2835

IMG_2827

IMG_2876

IMG_2882

IMG_2898

Plötsligt tänkte vi att vi nog skulle ta en syskonbild som vi kunde ge åt mamma. Men bästa vyn skulle finnas högt, högt uppe på en gammal kyrka. Blodet pumpade i mig när jag gick på skrangliga trädplattor som placerats längs med väggarna i dessa ruiner. Jag hade inte på länge varit lika rädd! Men jag överlevde. Och vyn var verkligen magisk.

 

IMG_2900

IMG_2909

IMG_2914

Klick. Och så glömde vi ändå ge fotot til mamma.

IMG_2930

Med dom här två är det svårt att vara på dåligt humör.

IMG_2950

IMG_2992

IMG_3005

Och så avslutades dagen med en lyxig trerättersmiddag på en fint inredd restaurang, samt ett besök till en ölrestaurang där vi smakade på olika ölsmaker. Det är så galet billigt att äta och dricka i Estland. Och Tartu är en liten men charmig stad. Åk dit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s