Oliver 1,5 år

Den sjunde maj fyller Oliver ett och ett halvt år. Varje dag förundras jag över honom och hur mycket en så liten person kan veta, känna och göra. Vi har inte besökt rådgivningen sedan han fyllde ett år, så jag har ingen aning om hans mått, men så liten är han ju inte längre. Jag skulle gissa på att han väger närmare 15 kg? Det känns dessutom som om han skulle ha haft någon växtspurt den senaste veckan, vilket skulle förklara de oroliga nätterna.

Det här inlägget är kanske mer för mig själv, så att jag har något ställe att skriva upp detaljer om honom. Jag har varit så dålig på att fylla i hans babyböcker eller skriva ner anteckningar om honom. Jag tänker att det är sådant jag nog alltid kommer att minnas, men hjärnan är ändå inte så pålitlig trots allt, så bäst att skriva ner lite minnen då och då.

SÖMN

Han har sovit i eget rum sedan han var ca 10-11 månader gammal? Vi har haft perioder med bra sömn (utan uppvak) men de senaste veckorna har sömnen igen lidit. Det har nog helt tydligt varit något som stör honom, något som värker. Antingen växtvärk eller tandvärk. Det har ibland hjälpt när vi har gett värkmedicin, men inte alltid.

Vi brukar lägga honom klockan 19 och oftast sover han redan 19.30, men ibland blir det till närmare 20. Om han somnar senare vaknar han tidigare. Vi brukar lägga honom i sängen och sitta bredvid tills han har somnat. Det skulle vara skönt att kunna lägga honom i sängen, släcka lampan och gå ut. Kanske det skulle vara bra för honom att kunna somna självständigt utan oss bredvid sig. Då skulle det kanske inte bli lika många rop på natten? Nuförtiden vaknar han nästan varje morgon mellan 6-6.30. Förr sov han till 7.30. Jag är ingen morgonmänniska, så det börjar ta på krafterna att vakna 6 varje morgon. Men när jag återvänder till jobbet i augusti är det ju ändå något som jag måste göra varje dag, så lika bra att vänja sig vid det.

Han brukar sova sin dagssömn 11.30-12 tiden. Han sover oftast 1-1,5 timme på dagen.

MAT

Det är skönt att vi har fått ett barn som njuter av mat. Själv var jag inte sådan, men Daniel har alltid älskat mat. Nästan allt duger och nuförtiden äter han samma mat som vi. Det är nog inte helt lätt att få ihop våra mattidtabeller på kvällen. Daniel och jag brukar äta middag när Oliver äter sin kvällsgröt ca 18.30. Då får han alltid smaka på vår mat. Hans favoriter är makaronilåda, bolognese och carbonara.

SPRÅK

Det är så fascinerande att följa med Olivers språkutveckling. Han var väldigt tidig med sina första ord och “babblade” väldigt mycket som baby. Jag blir alltid lika förvånad när jag märker hur mycket han förstår. Sådant som jag inte ens tycker att vi har lärt honom, så har han snappat upp någonstans. Språk är nog så otroligt! Och dessutom är det så roligt att han pratar lika mycket svenska och finska. Det är mycket enklare nu med honom när han kan kommunicera vad han vill ha och göra. Nu har han också börjat säga ett par ord efter varandra, “pappa nukkuu”, “mamma istu”, “mamma komma” osv.

RÖRLIGHET

Oliver tog sina första steg utan stöd när han var 1 år och 1 månad. Och efter det gick det fort. Nu älskar han att springa, klättra, sparka boll, dansa. Varje gång han hör musik börjar han dansa. Det finns nog inget roligare! Jag tror han har lärt sig sina fina dance moves från sin pappa. Varje dag har vi en liten discostund här hemma.

ANNAT

Det fanns ett skede när han var baby som jag tänkte att han kanske skulle bli blyg, som jag var. Men nu säger han högt och tydligt hej och vinkar hej då till andra barn i parken, tar kontakt efter en stund och babblar och ropar högt när han har bekantat sig en stund med omgivningen. Trots att han är så vild och vill helst springa och vara i farten, så är han ändå väldigt kärleksfull och kommer ibland och ger en lång kram. När han kramar eller pussar en, säger han högt “mmmmm” och sedan måste han springa till den andra föräldern och ge en lika lång kram. Det är så gulligt hur rättvis han är.

Oliver älskar pingviner, böcker, fåglar, bollar, musik, spadar och Musse Pigg. Det bästa han vet är att springa på stranden, utforska naturen, dansa till musik och se på fåglar. Han är fortfarande ganska ljushårig, trots att både jag och Daniel är ganska mörka. Han har sitt eget utseende, även om han liknar både Daniel och mina bröder när de var små. Det ska bli så roligt att se hans reaktioner på det nya hemmet och på sommaren. Jag tror han kommer att tycka om att åka båt och att vara i skärgården, där han får beundra alla fåglar och plaska i havet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s