Hur vi sover nu

När jag tänker på hur mycket sömnbrist kan påverka människans hjärna och kropp blir jag stressad. Kan det ha långvariga konsekvenser att man i över ett år bara sovit max 5 timmar i sträck? Eller är människan ändå så anpassningsbar att allt blir normalt när man sedan äntligen får sova en hel natts sömn igen?

Jag läste inlägget jag skrev i februari om hur vi sover. Här är inlägget. Då var Oliver 3 månader gammal och jag vaknade med ca 1-2 timmars mellanrum för att amma honom. Nu är Oliver 8 månader och nätterna har förbättrats. Jag låter kanske vidskeplig, men varje gång jag har sagt att nu har nätterna varit bra, så då har det vänt och blivit dåligt. Men med en förbättring menar jag att vi inte vaknar med en timmes mellanrum mer. Nätterna är fortfarande besvärliga, men mycket bättre än förr.

Såhär ser Olivers rytm ut nu:

 • 7.30 Vaknar Oliver
 • 7.30-8 Gröt, 100 ml mjölk
 • 10-11.45 Dagssömn
 • 12 Lunch, 100 ml mjölk
 • 14 Mellanmål
 • 14.45-16 Dagssömn
 • 16.30-17 Middag, 100 ml mjölk
 • 18.30 Gröt, 200 ml mjölk
 • 19.00 Kvällssaga, pyjamas på och läggdags
 • ca 23-00 mjölk
 • ca 4-5 mjölk

Jag är så nöjd att vi nu har fått en rytm. Det har underlättat allas liv och jag tror det har en stor inverkan på att nattsömnen har förbättrats. Den största skillnaden var när han äntligen började sova dagssömnen inomhus i sin säng. Det hände för ungefär en månad sedan. Då blev hans dagssömn från 30 minuter till 1,5 timme! Både den första och den andra dagssömnen är ofta kring en timme. Tidigare sov han alltså bara i vagnen.

Det som också har hjälpt min ork är att vi har börjat ge ersättning på natten. Jag har slutat amma helt och hållet för ett par veckor sedan. Eftersom Daniel nu är pappaledig (han använder nu sina tre veckor) har han möjlighet att mata Oliver på natten, vilket har varit skönt. Jag vaknar nog ändå alltid till varje ljud och har svårt att somna om, men det är ändå en stor skillnad på att sätta sig upp i sängen och börja amma flera gånger i natten.

Nu när vi är på holmen har vi provat att ha Olivers säng i ett skilt rum. Vår stuga här på holmen har alltså tre små sovrum bredvid varandra. Vi har båda dörrarna öppna, så vi hör honom ändå trots att vi sover i ett skilt rum. Jag vaknar ibland till hans små ljud, men det känns ändå såhär efter två nätter att jag sover bättre när han inte sover helt bredvid oss. Vi får väl se hur det går sen när vi flyttar hem igen! Hans rum är ganska långt borta från vårt rum, så att springa dit flera gånger under natten för att ge mjölk och trösta honom lockar inte precis. Men kanske vi snart slutar med att ge mjölk på natten?

6 thoughts on “Hur vi sover nu

 1. Fina Christina July 22, 2020 / 8:03 pm

  Så knepigt det där med sömn.. Vi flyttade E i eget rum kring julen, då var han 9 månader. Han hade sovit bra om nätterna nog när han sov med oss, men märkte att han blev allt mera störd när vi kom och sova. Även om vi vant honom med att vi hade lite ljud, hade på någon lampa osv. Men sen han började sova i eget rum så blev det mycket bättre. De flesta nätter, oftast mot morgonen, är jag uppe och ger tutten åt honom. Våra sovrum har vardagsrummet mellan så det är ändå en bit bort, men har båda dörrarna öppna och även om man tvivlar på att man ska vakna och höra så gör man nog det ändå. Det är liksom inbyggt. 😀 Vi har annars ungefär samma rutiner med E som ni har, men han sover nu bara en vila om dagen och det är efter lunchen. Vet att du knappast är ute efter tips och råd, men tänker bara om ni testat ge kvällsgröt kring kl. 19 istället så kanske ni skulle komma från det där med mjölk kl. 23.

  • amanda sofia July 23, 2020 / 8:43 pm

   Vi har precis samma situation, att Oliver helt tydligt störs och vaknar när vi kommer och lägger oss. Han är kanske inte ens så hungrig då, men misstänker att han vaknar på grund av oss, så därför kunde flytt till eget rum vara ganska bra. Somnar E sedan bra om när du ger tutten åt honom på morgonnatten? Ibland verkar det som att Oliver bli pigg där kring 5 och för att undvika att behöva stiga upp då så brukar vi ge mjölk och då kan han sova till 7.30! Hur länge brukar E sova på dagen när han nu har bara en vila? När flyttade ni er till en? Alla tips och råd tas emot! 😀 Idag testade vi med att ge gröt och mjölk lite senare än normalt! Hoppas på en bra natt 🙂

   • Fina Christina July 27, 2020 / 12:42 pm

    Jo, han sover oftast och gnyr bara i sömnen. Ibland kan han vakna till nog men somnar om typ direkt när jag ger tutt och stoppar om honom. De va nog i början av sommaren som han började med bara en vilostund under dagen, han var då 1 år och 2 månader. När han sov två gånger så var den andra ganska kort, typ 45 minuter. Nu sover han ungefär 2-2,5 h en gång om dagen. Vaknar kring kl. 7 på morgonen och somnar senast kl. 20 till natten. Märkte ni någon förändring när ni gav gröt senare?

   • amanda sofia August 1, 2020 / 12:16 pm

    Skönt att han somnar om. Vi har nu en sån fas att Oliver sätter sig upp och sitta och drar sig upp och stå i sängen på morgonnatten, så det är svårt att få honom att somna om. Vi provade det, men ändå var han ”vrålhungrig” kring 23 😅 men vi har nu fått det ner till bara en matstund per natt, så det är ändå framsteg! 👏🏼

 2. Ulrika July 23, 2020 / 1:37 pm

  Ibland gjorde vi så när barnen var små att det var den som skulle få sova som fick flytta till ett eget rum, inte barnet. Då blir det plötsligt ganska bra om barnets rum ligger långt bort – man får sova en rejäl ostörd natt. Kan kännas oromantiskt, absolut, å andra sidan spirar inte romantiken av utmattande sömnbrist heller.
  Och det låter typiskt som sådana där tankar som föds och förvärras av sömnbristen, att bli skadad för framtiden av sin sömnbrist och vad den får för konsekvenser. Det är klart att det är bättre för kroppen att få sova, men tittar man på hur lång tid man lever så är det ju en kort tid av sämre sömn. däremot är den korta tiden oändligt lång när man genomlider den, och man behöver avlastning och bättre nätter för att orka igenom den. men det blir bättre ❤

  • amanda sofia July 23, 2020 / 8:46 pm

   Det där låter som en smart lösning! Och du har rätt, sömnbrist kan ju verkligen ha större effekt på romantiken. Sant, måste också tänka på att ett år (förhoppningsvis inte så mycket mer än det) kanske inte förstör kroppen eller hjärnan helt för mycket. Ja, det är viktigt att komma ihåg! En dag är det bara ett minne. Tack för din kommentar ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s