7 saker som underlättar en ny mamma

Det verkade finnas oändligt med saker att införskaffa innan babyns ankomst. Bilstolar, vagnar, blöjor, bröstpumpar etc. Till en början var det ett roligt projekt att skriva lista och skaffa alla saker men när lägenheten började fyllas och kontot tömmas var det inte längre lika roligt. Det finns en hel del onödiga grejer som vi skaffat och sådant som vi trodde vi behövde men ändå lät bli att skaffa, vilket visade sig vara en bra sak. Jag tror man sist och slutligen klarar sig med mycket mindre babyprylar än vad man tror. Men här kommer åtminstone sakerna som jag har haft mest nytta av som nybliven mamma:

1.Vaavi-sängen

Det här har varit världens bästa uppfinning och införskaffning! Vi har haft så otroligt mycket glädje av den. Det är alltså en babysäng som man hyr för 4 månader. Det kostar 89 euro och om man vill hyra den en längre tid kan man förlänga beställningen, vilket kostar 20 euro per månad. Det är en gammal sjukhussäng med hjul, vilket gör den så otroligt praktisk. Oliver har inte sovit nätterna i den, men vi har haft mycket nytta av den under dagarna. I början när jag inte kunde bära honom långa sträckor kunde jag skuffa omkring på honom i sängen. Nu är han för stor för den, men vi har ändå förlängt hyran eftersom den är så praktisk för att lägga ner honom korta stunder när man t.ex. ska äta eller hämta något. Här kan man bekanta sig med Vaavisängen.

2. Stokke tripp trapp med new born set

Den här fick Oliver som dopgåva och den har också varit så praktisk! Nu när Vaavi-sängen börjar bli för liten är det så enkelt att sätta honom i stolen så kan han ändå följa med när vi äter utan att han sitter i famnen.

3. Inglasad balkong

Nu när det regnar snöslask från alla håll och kanter är det inte så lockande att gå på två promenader per dag. Därför är det perfekt att lägga honom i vagnen på balkongen, vagga lite fram och tillbaka och gå in när han har somnat. Utmärkt sätt att få njuta av egen tid en stund! Jag led verkligen innan vi kom på det här och innan det började fungera. Men nu brukar jag ändå få ca 1-1,5 timme egen tid per dag. Det är kanske inte lika lätt att skaffa om man råkar bo så att man inte har balkong, men det lönar sig verkligen att utnyttja om man har balkong eller gård!

4. Babylarm

Det här hör ihop med inglasad balkong. I skrivande stund sitter jag med babylarmet bredvid mig och lyssnar på vitt brus utifrån. När jag hör att Oliver gnyr till i sömnen vet jag att han närmar sig slutet på sin sömncykel, och då skyndar jag till balkongen och vaggar honom en stund till och så somnar han och kan sova ännu i 30-40 minuter.

5. Nespresso-maskin

Kanske inte direkt en babypryl men något som jag verkligen uppskattar nu. När jag ammar får jag bara dricka 2 koppar kaffe i dagen och tiden är ganska begränsad när Oliver sover sin dagssömn, så det känns skönt att bara kunna trycka på en knapp och få en kopp kaffe att njuta under min egna, lilla stund.

6. Ljudboksapp

Oändligt med långa promenader varje dag och inget att lyssna på? Så tråkigt! Jag fick Bookbeat som julklapp av Daniel och det har verkligen förgyllt mina promenader. Samt att lyssna på olika podcasts!

7. Bra hörlurar eller headset

Så att man lätt kan lyssna på ljudböckerna och podcasten, och förstås ringa till sin mamma när man går på de långa promenaderna.

Sådant som jag/vi inte har behövt eller haft nytta av under Olivers första fyra månader:

 • Baby nest, eftersom vi hade Vaavi-sängen
 • Bröstpump, eftersom det inte fungerar för mig (inte så roligt att vi betalade över 100 euro för den då den inte har kommit till användning)
 • Spjälsäng eftersom vi alla sover i samma säng, men så fort han fyller 6 månader ska vi väl börja med någon slags sömnskola och han ska flyttas till egen säng
 • Ett skilt skötbord (det räckte med att vi köpte ett underlag som vi lade på en byrå)
 • Amningsinlägg (har säkert 1000 stycken men har aldrig använt)
 • Tre stycken overaller (köpte på rea men känns ganska onödigt då han bara ligger i vagnen största delen av vintern)

Vad är era nödvändigaste babyprylar? Eller har ni skaffat något som visade sig vara onödigt?

2 thoughts on “7 saker som underlättar en ny mamma

 1. Christina March 4, 2020 / 2:56 pm

  Ja, newborn-setet till Stokken kom också bra i anvädning här. Han satt i det ända tills vi fick ok från rdg att börja ha honom att sitta i själva matstolen. Amningsinläggen kom inte till användning här heller, bara de första dagarna typ. Så jag gav mina vidare till en kompis. 😀 Vi har dock haft bra nytta av babynestet eftersom han hela tiden sovit i egen säng, hade också nestet i soffan den första tiden när han låg där. Tror inte att en Vaavi-säng finns att få tag på här omkring, har inte hört om det tidigare i varjefall, så då var ju nestet toppen!

  • amanda sofia March 5, 2020 / 9:38 am

   Jag kan tänka mig att babynestet då var nödvändigt för er! ☺️och ja, newborn settet är så praktiskt före de kan sitta själva.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s