Tankar om mitt nya jobb

Idag är det jämnt en månad sedan jag började på mitt nya jobb, så jag tänkte att jag kunde öppna mig lite mer om vad jag egentligen gör och om mina tankar kring jobbet och min karriär. Jag älskar själv att höra om vad andra jobbar med, vad som motiverar dem och hur de har kommit fram till vad det är de vill jobba med. Jobb och framtidsplaner har alltid varit närvarande i mitt liv och stundvis har det varit stressande och jag har haft mina kriser då jag inte vetat vad jag vill bli som stor och då jag haft för många drömmar och mål, men inte riktigt vetat hur jag skulle nå dem.

Kanske det är enklast att närma sig det här ämnet genom att skriva det i en lista (jag älskar listor!).

När jag var liten ville jag bli:

Jag var kanske sex-sju år då jag insåg att jag vill bli författare. Skrivandet var redan då en stor del av mig. Det var något jag tyckte om att göra och något jag ofta fick beröm för i skolan.

Det här har jag studerat:

Socialpsykologi vid Helsingfors Universitet. Jag är alltså Politices Magister från Statsvetenskapliga fakulteten med socialpsykologi som huvudämne.

Det här har jag jobbat med under min karriär:

Copywriter, innehållsproducent, trädgårdsarbetare, kontorsassistent, rekryteringsassistent, frilansande copywriter, översättare och nu jobbar jag med marknadsföring inom fastighetsbranschen. Det roliga är att jag aldrig har studerat marknadsföring vid universitetet, men ändå har jag jobbat med marknadsföring i 5 år. Det är alltså hela min karriär, om man bortser från några somrar då jag planterade blommor i olika parker som sjuttonåring.

Vad gör jag nu?

Jag jobbar för ett företag med huvudkontor i Stockholm. Jag har ca 50 kolleger i Sverige, 10 i London och 2 i Finland. Det är en helt ny bransch för mig eftersom jag aldrig jobbat inom fastighetsvärlden förut. Det som är bekant för mig är själva marknadsföringen, vilket ju är ganska viktigt, då jag ansvarar för hela marknadsföringen i Finland.

Hur kändes det i början?

Svårt! Spännande! Nervöst! Nästan lite obehagligt. Allt var så nytt och skrämmande och när jag kom hem efter min första dag grät jag faktiskt. Jag visste inte vad jag hade gett mig in på och jag hade helt för höga förväntningar på mig själv (har det nog fortfarande, men..). Jag tänkte att jag måste kunna allt redan på första dagen. Jag ville genast leverera och visa att jag är bra. Men så funkar det ju inte. Det tar ju en stund att lära sig allt. Ingen är perfekt på sin första dag eller sin första vecka. Eller veckor.

Hur känns det nu?

Jättebra! Det har varit en ganska intensiv månad och det känns nästan som att jag har ändrats som en människa. Eller lite åtminstone. Med varje ny sak utvecklas man ju och under den här senaste månaden har jag upplevt så mycket nytt. Jag har fått mycket ansvar och lärt mig en massa och bekantat mig med alla mina kollegor i alla länder.

Vad har du gjort den senaste månaden?

På min första vecka lärde jag känna mina två finska kollegor. Det känns ovant att bara ha två kollegor, men också lite roligt. Nästan som att vi skulle jobba inom ett start-up företag, men ändå med tryggheten att jobba för ett relativt stort företag. På min tredje vecka åkte jag till Stockholm för tre dagar. Där ordnade jag ett stort event för våra kunder tillsammans med mina svenska kollegor. Jobbet började verkligen direkt! Den veckan var hektisk men spännande. På den fjärde veckan ordnade det finska teamet ett event för våra kunder i Finland. En hel del networking och fixande inför det evenemanget och följande morgon hoppade jag på ett flygplan och flög till Prag tillsammans med resten av företaget. Där spenderade vi fyra intensiva och långa dagar med workshops, seminarier, middagar, aktiviteter och teambuilding. Verkligen givande och jag var utanför min comfort zone i många omgångar. Men det är ju enda sättet att utvecklas! På måndagen landade vi igen i Finland och här är vi nu. Än så länge känns det bra och jag ser fram emot att få komma igång ordentligt.

Vad ska du göra på ditt nya jobb?

Jag har helt konkreta mål som jag måste nå under en viss tidsperiod. Det är ganska höga mål och under konferensen i Prag betonade de hur viktigt det är. Det känns både bra och skrämmande. Bra för att det känns som att det jag gör har en betydelse för företaget. Skrämmande för att jag är den enda som ska göra det – vad om jag inte lyckas? Jag har ansvar för företagets digitala marknadsföring men ska även ordna olika aktiviteter för våra kunder, som t.ex. evenemang en gång i månaden. Jag har alltid tyckt om att ordna fester, så vi får hoppas att det blir bra.

Det bästa med jobbet är att jag får vara kreativ och har ansvar. Och att kontoret ligger ca 10 minuter från vår lägenhet. Drömmen! Jag kan skriva ett liknande inlägg igen om ett halvt år och se hur jag trivs där då, men vi får hoppas att de positiva känslorna är kvar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s