Terrakottaarmén i Xian

danielsatu.JPG

terracotta

På vår andra dag i Xian besökte vi Terrakottaarmén. Armén består av ca åtta tusen lersoldater i naturlig storlek. Lerfigurerna upptäcktes först år 1974 av en slump då en lokal bonde skulle gräva en brunn och plötsligt hittade något han trodde var en lerkruka, men som visade sig vara en detaljerat konstruerad lersoldat.

Historian bakom de åtta tusen soldaterna är fascinerande. Kejsaren Qin Shi Huang var bara 13 år gammal då han fick dödsångest och ville ha en armé som skulle skydda honom även efter döden. Kejsaren beordrade hela byn att tillverka en hel armé till honom. Det sägs att det var ca 700 000 människor inblandade i tillverkningen av soldaterna och det märktes tydligt då vi gick där och beundrade dem. De hade alla unika ansiktsdrag och detaljer och det måste ju ha tagit en evighet att bygga dem!

terracotta2

mandykina

satudanielpasi

statykina.JPG

granatäpple.JPG

När vi skulle lämna området såg vi något konstigt; en massa granatäppelträd där frukterna var inpackade i plastpåsar. Plötsligt såg vi dessa träd överallt och alla granatäpplen var inpackade i små påsar med litet vätska i. Varför? Vad är grejen? Vi kunde inte riktigt fråga någon på grund av språkbarriären, men hoppas vi någon gång får svar på det mysteriet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s