Kliande får och nyhäxor

IMG_8571

IMG_8572

På vår tredje dag i Skåne åkte vi på utflykt till Ale stenarna. Det var inte långt från huset vi bodde i. När vi hade klättrat upp för kullen möttes vi av dom här söta filurerna. Fåren gick omkring och gned sig mot stolparna som var placerade på området. Deras päls var tydligen gjorda av kliande material.

IMG_8584

IMG_8658.JPG

IMG_8640.JPG

IMG_8632

IMG_8645.JPG

Det var ett fint och mäktigt ställe helt vid den branta kusten. Det lär finnas en hel del olika tolkningar och teorier om Ale stenarnas ursprung. Enligt de nyare undersökningarna är Ale stenarna en skeppssättning (något slags gravmonument format som ett skepp) från järnåldern. Enligt Wikipedia samlas nyhäxor varje år kring Ale stenarna för att fira någon viktig högtid på vintersolståndet.

IMG_8647

IMG_8653

Efter några gruppfoton nära den branta kanten var det dags att åka vidare. Vi gick ner till den lilla fiskebyn Kåseberga för att handla färsk fisk till kvällen.

IMG_8693

IMG_8688.JPG

Det blev sill och lax och något som jag först pekade på i butiken och skrattade åt, samt hävdade att det där skulle jag nog aldrig smaka på, nämligen ål. Men till min stora förvåning var det inte alls så äckligt som jag trodde. Det var egentligen ganska mjukt och saltigt till smaken.

IMG_8709

IMG_8740

IMG_8773

Det märkliga med vår vistelse i Skåne var nog vädret. Varje dag var det mulet och lite blåsigt, men mot kvällen målades himlen i en pastellfärg och solen vågade hälsa på oss innan det var dags för henne att lägga sig bakom ängarna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s