Första dagen i Berlin

En väldigt tidig söndagmorgon flög Sonja och jag iväg till Berlin. Ingendera hade besökt Tyskland förut (mellanlandningar räknas inte), så vi var fulla av iver. Vi bestämde i förväg att vi måste smaka på apfelstrudel och bratwurst under vår vistelse. Och jag ville också smaka på någon god veteöl.

b1

b4

b2

Flyget och transporten till hotellet gick väldigt smidigt. Vi bodde på ett hotell i Charlottenburg-Wilmersdorf, som ligger i västra delen av Berlin. Området kring hotellet var väldigt trivsamt, lugnt och fint. Det påminde mig en aning om Eira-trakterna tack vare de stora, färggranna byggnaderna och de gröna träden som prydde flera gatuhörn och -kanter.

b5

b6

Efter att vi fört sakerna till hotellet, samt checkat in tog vi oss till Friedrichstrasse. Klockan var ca 10 på söndagmorgon, så nästan alla butiker och restauranger var stängda. Vi promenerade istället omkring och spanade in gamla byggnader och statyer.

b7

b8

b9

b11

b12

b13

b14

b15

b16

Efter vår promenad gick vi till Förintelsemonumentet, som är ett minnesmärke tillägnat alla judar som mördades under andra världskriget. Monumentet var stiligt och snyggt, och har blivit något av en ikon i Berlin.

b17

b18

b19

b21

b25

20150628_103816

b26

b27

Eftersom det senaste vi åt var en svettig smörgås på Vanda-flygfältet x-antal timmar tidigare var vi vrålhungriga vid det här laget. Vi hade redan tidigare letat efter en öppen restaurang, men inte hittat något. Så efter besöket till monumentet började det bli nästan kritiskt; vi behövde energi. Som tur hittade vi en pizzeria i närheten och delade på en god skinkpizza.

b28

20150628_110458

Efter maten promenerade vi i lugn takt genom Tiergarten, som är Berlins största park. Tiergarten lär ha skapats som jaktmark för kejsaren men omvandlades senare till en park för berlinare.

b30

b31

b34

b35

b36

b39

b40

b41

b43

b47

b49

b50

b52

b54

b56

Parken var otroligt vacker och rogivande. Om vi inte just skulle ha ätit pizza skulle det ha passat utmärkt med en god picknick under ett stort träd. Men det får vi istället göra nästa gång vi är i Berlin. När vi gick i parken kunde det stundvis kännas som om vi gick i Central Park i Manhattan, och det är ju en av de bästa känslorna. I Tiergarten finns även Berlins Zoo, men på grund av mina ambivalenta känslor mot djurparker (känns inte okej att betala för att se på inburade djur, men samtidigt jobbar många djurparker för att bevara utrotningshotade djurarter) skippade vi besöket. Vi gick genom hela parken och kom till slut till Kürfurstendamm, var vårt hotell låg. Vi var ganska slut så vi tog en timmes paus i hotellrummet innan vi fortsatte vår dag i Berlin.

One thought on “Första dagen i Berlin

  1. Sonja August 14, 2015 / 1:14 pm

    Jee Berlin-inlägg! 🙂 man får lust att fa tillbaka!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s