Middag på NJK Blekholmen

På fredagen (31.7) besökte jag NJK Blekholmen för första gången. Vi beslöt oss för att fira vår årsdag några dagar i förväg med att gå och äta en lyxig middag på den lilla holmen rakt utanför Helsingfors. Som studerande och deltidsarbetare är det sällan man unnar sig en sådan lyx, men för att vi hållit ihop i 6 hela år tyckte vi att vi båda förtjänade en god trerättersmiddag.

njk1

njk2

Efter Daniels jobb mötte han mig hemma och så gick vi en ca 7-minuters promenad ner till havet. Vädret var en aning instabilt, men det började ändå inte regna.

njk3

njk4

Vi hoppade in i den lilla båten och på ett par minuter var vi framme på Blekholmen. En så fin vy på vår lilla båtutfärd!

njk5

Alla NJK-medlemmar fick under sommaren ett glas gratis champagne vid middagen. Så då drack vi bubbligt och skålade för oss.

njk6

njk7

Först hade vi tänkt att vi skulle själva komponera våra måltider, dvs. välja en förrätt och en huvudrätt vi ville ha. Jag hade längtat efter abborre och Daniel funderade väl på en oxfilé. Men när vi kom fram märkte vi att det kunde vara roligare att ta en färdigt planerad meny, eftersom man då får prova på smaker som man kanske inte vanligtvis själv hade valt. Till förrätt var det rå sik med nässlor och blomkålspuré. Otroligt gott!

njk8

Vi njöt av den vackra utsikten. Restaurangen är nog på en av de finaste ställen i Helsingfors, måste jag säga. Daniel hade frågat om vi kunde få ett fönsterbord, och det fick vi! Så vi kunde se ut över havet, segelbåtarna och Helsingfors. Perfekt.

njk9

Som huvudrätt var det lamm med haricot bönor, baby morötter och rödlök, samt gratäng av gräslök och en rödvinssås. Mm! Jag blir hungrig bara jag tänker på hur bra det smakade.

njk11

Efterrätten bestod av jordgubbar och basilika. Jordgubbar är ju det bästa jag vet, så efterrätten var automatiskt lyckad. Men basilika och jordgubbar var en ganska oväntad smakkombination. Då man åt av allt på en gång var smakerna lyckade, men annars tyckte jag basilikapajen smakade lite väl mycket som pesto för mig.

njk12

njk13

njk15

njk16

Efter middagen gick vi runt på holmen för att utforska stället noggrannare. Utanför huset fanns en charmig liten trädgård var jag bra kunde föreställa oss sitta och dricka kaffe eller vin någon vacker och solig dag. Men nu var det lite för svalt för det.

njk18

njk19

Daniel lyste upp mig och hela sin omgivning med sin neonfärgade skjorta.

njk20

njk21

njk22

På andra sidan holmen åkte stora Vikingbåtar helt fast i. Daniel hälsade så klart på dem. Kanske de trodde att det var en vinkande, orange livboj.

njk23

njk24

njk26

Under promenaden runt holmen bestämde vi oss för att det skulle bli en ny tradition. Att vi varje sommar skulle åka till den lilla holmen för att äta en lyxig trerättersmiddag. Det låter inte helt fel, tycker jag.

njk27

njk30

njk31

Efter rundan var det dags att ta båten igen över till fastlandet. En fin och smakfull upplevelse!

2 thoughts on “Middag på NJK Blekholmen

  1. Sonja August 5, 2015 / 5:49 pm

    Kiva tradition ni ha hitta! 🙂 ser så gott ut!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s